5 SEO tips om je website afbeeldingen te optimaliseren

Vijf seo tips voor afbeeldingen en krijg een betere ranking

5 SEO tips om je website afbeeldingen te optimaliseren

  |   Marketing

Als iemand aan SEO denkt, gaat het vaak over teksten of andere website-elementen. Voor 90% denkt een persoon vaak in tekst. Maar goede (tekst) content ziet ook op afbeeldingen. Als je het over SEO hebt, dan zeg je ook vaak Google. De grote techneut kijkt wel naar 1000 SEO-elementen, dus ook naar afbeeldingen. In dit blog 5 SEO tips voor jouw website-afbeeldingen.

Waarom SEO tips voor afbeeldingen?

Zoekmachines houden van snelle websites waar goede informatie te vinden is. Afbeeldingen bepalen voor een groot gedeelte de snelheid van je website en zorgen voor de aanvulling op de teksten. Beelden en woorden zijn complementair aan elkaar. Het heeft invloed op je ranking bij Google.

Andere tips voor een betere vindbaarheid van je website, heb ik in een eerder blog beschreven.

1. De bestandsnaam

Alles moet kloppen, dus ook de naam van je afbeelding. Als je foto’s hebt gemaakt en deze op je computer zet, zijn ze vaak allemaal geordend en op volgorde gezet. Je hebt dan meestal titels met daarin: IMG of DSC. Deze titels moet je niet gebruiken voor je website. Kijk maar wat er gebeurt als je googelt op IMG_1457. De eerste afbeelding is een bestand met deze titel. Niet echt iets waar je op gevonden wilt worden toch? Gebruik daarom een titel die logisch is. Bijvoorbeeld de afbeeldingsnaam van dit blog: ‘5-seo-tips-voor-afbeeldingen’. Dit is een logische naam voor dit artikel en past erbij. Gebruik ook altijd het streepje ‘-’ als spatie. Dan leest Google dit als spatie voor je.

2. Beschrijf de afbeelding in tekst

Een zoekmachine leest niet de afbeelding maar de tekst die jij meegeeft. Alles is opgebouwd uit tekens, dus ook jouw afbeelding. Ga dus zorgvuldig om met de tekst die je aan een afbeelding meegeeft. Dit kun je doen (als je tenminste Photoshop hebt) in de bestandsinfo.

3. Gebruik alt-teksten

Stap 2 herhaal je nu nog een keer maar deze teksten komen terug in de HTML-code. Dit mag dezelfde tekst zijn als bij stap 2. Deze code leest de zoekmachine uit om te bekijken wat het onderwerp van de afbeelding is. Deze teksten worden ook voorgelezen voor mensen die een visuele handicap hebben. De alt-tekst is een beschrijving van de afbeelding en jouw pagina. Alt-teksten voeg je in je CMS pas toe bij het uploaden van de bestanden.

4. Hoe kleiner het bestand, hoe beter

Gebruik een klein bestand, dus nooit het origineel. Snijd het bestand op maat, zodat je het juiste pixel-formaat krijgt. Sla het vervolgens op in een klein formaat (vaak een .gif of .jpeg). In Photoshop kan dit heel eenvoudig. Heb je dat nou net niet? Gebruik dan een online tool. Compressjpeg is een tool waarmee dit kan. Hiermee zorg je ervoor dat de laadtijd van een afbeelding én pagina niet teveel tijd kost.

5. Afbeeldingen linken

Probeer links te krijgen naar je afbeeldingen of andere bestanden. Dit zorgt voor een betere ranking. Dus niet alleen een linkje naar je website is belangrijk, maar ook de afbeeldingen. Dit kun je eenvoudig doen vanuit social media bijvoorbeeld. Hoe vaker je afbeeldingen gebruikt worden, hoe beter.

Hulp nodig bij het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website of wil je meer SEO tips? Barixel ondersteunt je graag bij het verbeteren van de vindbaarheid. Neem contact op: bart@barixel.nl / 06-12709388.